Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα «Περιβαλλοντικό Τσουνάμι»;

Λέγοντας υδραυλική ενέργεια εννοούμε την ενέργεια που παράγεται από την μετακίνηση του γλυκού νερού από τους ποταμούς και τις λίμνες. Το νερό από την φύση του αποκτάει μεγάλη κινητική ενέργεια κατά την ροή από περιοχές με μεγάλο υψόμετρο σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Η εκμετάλλευση αυτής της κινητικής ενέργειας μπορεί να γίνει με την κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων, τα οποία μας δίνουν την δυνατότητα να μετατρέπουμε αυτήν την ενέργεια σε μηχανική και έπειτα σε ηλεκτρική. Ας μην βιαστεί κάποιος να μας κατηγορήσει πως είμαστε ενάντια στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Όχι, κάθε άλλο. Πιστεύουμε πως η χρήση τους και η σε βάθος χρόνου επικράτησή τους είναι επιβεβλημένη, μια και η σημερινή καύση ορυκτών καυσίμων, για τη παραγωγή ενέργειας, έχει μεγάλες επιπτώσεις στην μόλυνση της ατμόσφαιρας, αλλά και αποτελεί μια απ’ τις αιτίες, στις οποίες οφείλεται η αλλαγή του κλίματος, που όλοι πλέον παραδέχονται πως έχει ξεκινήσει. Αυτό που θέλουμε να διασφαλίσουμε με την κίνησή μας αυτή, είναι πως οι όποιες ενέργειες που γίνονται από την Πολιτεία, για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, θα γίνονται βάσει προσεκτικού κεντρικού σχεδιασμού, ο οποίος σχεδιασμός θα κινείται στα πλαίσια της βιώσιμης – αειφόρου ανάπτυξης, όχι μόνο εθνοκεντρικά, αλλά και τοπικά, με σεβασμό τόσο στο περιβάλλον, όσο και στο δικαίωμα ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών. Είναι γεγονός, πως όλο και περισσότεροι επισκέπτονται την ελληνική ύπαιθρο, για να βρεθούν κοντά στη φύση, να πεζοπορήσουν σε μονοπάτια, να διαπλεύσουν ποτάμια, να καταρριχηθούν φαράγγια, ν’ ανέβουν παλιά πέτρινα γεφύρια, να βρεθούν σε μέρη μοναδικής φυσικής ομορφιάς όπως είναι η Γουμένισσα μας. Ν’ ακούσουν πουλιά και να δουν ζώα, που μόνο στην τηλεόραση έχουν αξιώσει να δουν, να χαθούν γενικότερα μέσα στην αγνότητα της φύσης. Μπορούμε να το στερήσουμε αυτό από τους Έλληνες; Ή απλά θέλουμε να τους «μαντρώσουμε» στις μεγαλουπόλεις; Γιατί με το να γεμίσουμε την ελληνική ύπαιθρο με εργοτάξια για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια, με το να κάνουμε από δυο φράγματα σε κάθε ποτάμι και ν’ ανοίξουμε δρόμους μέσα από τα δάση, για να μεταφέρουν οι νταλίκες τα μηχανήματα, θ’ ανοίξουμε τόσο μεγάλες πληγές στη φύση μας, που πλέον κανένας δεν θα θέλει να την επισκεφθεί όπως παλιά. Κι όταν καταφέρουμε ν’ απομακρύνουμε τους ανθρώπους απ’ τη φύση, οι ομορφιές κι οι χάρες της γρήγορα θα ξεχαστούν. Όλα θα είναι πιο εύκολα πλέον. Οι άνθρωποι μαντρωμένοι στις πόλεις τους, μπροστά στο χαζοκούτι, να βλέπουν τι μπορούν ν’ αγοράσουν στο πολυκατάστημα της γειτονιάς τους και η ύπαιθρος παρατημένη, απαξιωμένη, νεκρή. Υπάρχει άραγε μεγαλύτερη καταστροφή του περιβάλλοντος από το να κάνεις τον άνθρωπο να μην ενδιαφέρεται γι αυτό; Το φυσικό περιβάλλον θα καταντήσει ένα μεγάλο εργοστάσιο ενέργειας, μια σειρά δεξαμενών νερού καθ’ οδόν προς τις μεγαλουπόλεις.

Αυτό είναι το όνειρό μας για τη Γουμένισσα του 21ου αιώνα;

Τα στοιχεία που σας παραθέτουμε  είναι από την ιστοσελίδα «Φίλοι των ελληνικών ποταμών στην Ελλάδα

ΜΟΝΑΔΕΣ Α.Π.Ε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΧΕΙ ΔΟΘΕΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

1. ΝΕΓΑΑΚ Α.Ε.
τοποθεσία ΜΑΥΡΟ ΡΕΜΑ Δ.Δ. ΚΑΡΠΗΣ Ισχύς (MW)
(1,53)
Μητ. Αδειών
ΑΔ-00930 Ημερ. Εκδοσης 12/05/06 Αριθ. Αίτησης Γ-00842

2. ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΣΤΑΝΕΡΗ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ ΚΙΛΚΙΣ Α.Ε.
τοποθεσία ΜΕΓΑΛΟ ΡΕΜΑ ΚΑΣΤΑΝΕΡΗΣ Ισχύς (MW) (1,2)

Μητ. Αδειών
ΑΔ-00689 Ημερ. Εκδοσης 02/06/04 Αριθ. Αίτησης Β-00202

Στα 400 πλησιάζουν αισίως τα Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα που θα «σώσουν» την Ελλάδα και το «Περιβάλλον». Από αυτά τα 250 έχουν ήδη πάρει την Άδεια Παραγωγής, ενώ τα υπόλοιπα αναμένουν την γνωμοδότηση της ΡΑΕ. Η ελλιπής αυτή περιγραφή της θέσης κατασκευής, αλλά και των υπολοίπων στοιχείων που περιγράφουν το μέγεθος του έργου, θα πρέπει να γίνονται γνωστά εγκαίρως στο δημόσιο, ώστε να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να εκφράζουν τις όποιες ενστάσεις τους. Σαράντα (40) από τα ΜΥΗΕ  επηρεάζουν άμεσα τα μεγάλα ποτάμια,  ενώ άλλα επηρεάζουν μικρότερα φαράγγια, που όμως είναι συνηθισμένες οι πεζοπορικές διασχίσεις.

Μήπως ήλθε η ώρα να δηλώσουμε πως είμαστε κι εμείς εδώ;
Υδροηλεκτρικά Έργα και Τουρισμός.
Μπορούν να συνυπάρξουν;

Σχετικές δημοσιεύσεις

4 Άποψη για τα “Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα «Περιβαλλοντικό Τσουνάμι»;”

  1. kathrin

    Αγαπητή Μαρία, ναι μπορούν να συνυπάρξουν υδροηλεκτρικά έργα και τουρισμός, γιατί εσύ η ίδια γράφεις ότι είναι μικρά τα υδροηλεκτρικά που θα γίνουν στην αγαπημένη μας Γουμένισσα. Και να σου φέρω ένα παράδειγμα υδροηλεκτρικού, μεγάλου μάλιστα, που δεν έβλαψε το περιβάλλον, «ΑΓΡΑΣ», έπαθε τίποτε η περιοχή του;

  2. Αγαπητή kathrin η περιοχή του ΑΓΡΑ δεν γνωρίζω αν έπαθε κάτι, γνωρίζω όμως πως έπαθε η λίμνη Βεγορίτιδα η οποία έχει χάσει 90% περίπου του όγκου της, και η στάθμη της έχει πέσει κατά 40 μέτρα περίπου φυσικά δεν ευθύνεται μόνο η ΔΕΗ αλλά σίγουρα έχει ένα μεγάλο μέρος ευθύνης.

  3. Απ΄ ότι φαίνεται οι άδειες εκδόθηκαν στις 02/06/04 και 12/05/06. Και αυτό που καταλαβαίνω είναι πως το γνώριζε και ο προηγούμενος δήμαρχος, δεν ξέρω πως ακριβώς βγαίνουν οι άδειες άλλα μάλλον πρέπει να συναινεί και ο εκάστοτε δήμαρχος και να βάζει την υπογραφούλα του. Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω τι όφελος μπορεί να έχει ο δήμος μας; Ο δήμαρχος είναι για να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των επιχειρηματιών ή του τόπου του όπου είναι εκλεγμένος. Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μας το κρύβανε, πρέπει ή δεν πρέπει να ανακοινώνετε 3 μήνες νωρίτερα η δημιουργία υδροηλεκτρικού έργου ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρξουν αντιδράσεις από φορείς ή ομάδες. Το έργο στο ρέμα της Καστανερής θα το επιτρέψουν να γίνει; και τι μετρά έχουν πάρει για τα Μπατάνια που λειτουργούν στη Γρίβα που έπρεπε είδη να τα είχαν αναδείξει. Θα αφήσουν να χαθεί ένα παραδοσιακό επάγγελμα. Γιατί δεν βάζουν το Πάικο στο σχέδιο ήπιας τουριστικής ανάπτυξης αφού το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. έχει δόση το πράσινο φως για τη ανάπτυξη του τουριστικά, ποιους δεν συμφέρει;

  4. Σαμαράς Γιώργος

    Μετά την ανάγνωση των δύο άρθρων του blog σχετικά με τη δημιουργία δύο μικρών υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ενέργειας στο Πάικο, κάθισα και διερωτήθηκα αν είμαστε πραγματικά ενημερωμένοι για τα υπέρ και τα κατά, για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτών των παρεμβάσεων στο περιβάλλον.
    Αυτό που όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά, είναι ότι εξαρτόμαστε όλο και περισσότερο από την ενέργεια. Μια ματιά γύρω μας, στο σπίτι μας, στο περιβάλλον της εργασίας μας, θα επιβεβαιώσει το πόσο ενεργοβόροι έχουμε γίνει. Αναλογιστείτε τι γίνεται σε μια διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος. Χάος, παράλυση, αποδιοργάνωση, καταστροφή. Ο σημερινός πολιτισμός στηρίζεται στην ενέργεια. Χρειαζόμαστε απελπισμένα ενέργεια. Πού τη βρίσκουμε;
    Επί δεκαετίες η παραγωγή της ενέργειας στη χώρα μας ακολουθούσε κατά πρώτο λόγο τον «εύκολο» δρόμο της καύσης ορυκτών (λιγνίτης, πετρέλαιο κλπ) με αποτέλεσμα την έκλυση καυσαερίων και τη μόλυνση της ατμόσφαιρας (Δυτική Μακεδονία, Αρκαδία κλπ), και κατά δεύτερο λόγο τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια με μεγάλα φράγματα, οικολογικά με ως προς τη μη έκλυση καυσαερίων, αλλά με μεγάλη παρέμβαση στο περιβάλλον.
    Τα τελευταία χρόνια, κάτω από την πίεση της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της αλλαγής του κλίματος, η παραγωγή της ενέργειας στρέφεται όλο και περισσότερο προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολική, υδραυλική, ηλιακή κλπ) με όσο το δυνατό πιο ήπιες παρεμβάσεις.
    Έτσι δόθηκε η δυνατότητα σε ιδιώτες να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα και να το πωλούν στη ΔΕΗ. Θεσμοθετήθηκε το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθούν για να εξασφαλίσουν τη σχετική άδεια και θέτει τις υποχρεώσεις από την τήρηση των οποίων εξαρτάται η λειτουργία του έργου.
    Μετά από αυτές τις πρώτες σκέψεις, αποφάσισα να κάνω μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο για να πληροφορηθώ τις θέσεις, θετικές ή αρνητικές, που διατυπώνονται τόσο από επίσημους φορείς (πολιτεία, επιμελητήρια κλπ), όσο και από ιδιώτες για τα Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα (ΜΥΗΕ). Οφείλω να ομολογήσω ότι μπερδεύτηκα ακόμη περισσότερο. Άλλοι τα βλέπουν ως σωτηρία και άλλοι ως καταστροφή του περιβάλλοντος. Γι’ αυτό, πιστεύω ότι θα πρέπει να εξεταστεί κάθε περίπτωση χωριστά, να δοθούν στην τοπική κοινωνία όλα τα στοιχεία και να διασφαλιστεί πάση θυσία η σωστή λειτουργία τους μέσω ελέγχων.
    Εξ ορισμού, τα μικρά υδροηλεκτρικά χρησιμοποιούν το νερό μόνο για να θέτει σε κίνηση την «φτερωτή». Λειτουργούν, δηλαδή, όπως ακριβώς οι νερόμυλοι, για τους οποίους έχουμε στη περιοχή μεγάλη εμπειρία. Επίσης, λόγω του μικρού τους μεγέθους δεν πρέπει να παρεμβαίνουν δραστικά στο φυσικό περιβάλλον και εκεί θα πρέπει να εστιαστεί η προσοχή και ο έλεγχος της τοπικής κοινωνίας, δηλαδή τι εγκαταστάσεις θα δημιουργηθούν, διάνοιξη δρόμων, δίκτυο μεταφοράς. Από την παραγωγή ενέργειας από μικρά υδροηλεκτρικά δεν παράγονται καθόλου ρύποι, δεν υπάρχουν λύματα, δεν παράγεται ηχορύπανση, δεν επηρεάζονται ζώα και φυτά.
    Τέλος, αποτελεί μεγάλο σφάλμα η μη έγκυρη και μη έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών από τους αρμόδιους φορείς. Ο ενημερωμένος πολίτης αποτελεί την δύναμη των τοπικών αρχών για την ανάπτυξη. Αντίθετα, ο μη ενημερωμένος πολίτης μπορεί εύκολα να παραπλανηθεί και να αποτελέσει τροχοπέδη.
    Ψύχραιμα πρέπει να ελεγχθούν όλα τα στοιχεία των φακέλων που υποβλήθηκαν για την έκδοση των αδειών εγκατάστασης, τα οφέλη που θα αποκομίσει ο Δήμος Γουμένισσας και οι προβλεπόμενοι έλεγχοι και οι ασφαλιστικές δικλείδες που έχουν τυχόν προβλεφτεί.
    Ευκαιρία καλή για τους φορείς της πόλης (Δήμος, επαγγελματικοί, πολιτιστικοί και άλλοι σύλλογοι) να συνεργαστούν, να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες και να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος στην αποτροπή ενεργειών που επηρεάζουν την ζωή και το φυσικό περιβάλλον.
    Σαμαράς Γιώργος

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα